PÀGINES

dijous, 28 de febrer del 2013

LES RELACIONS BIÒTIQUES



LES RELACIONS BIÒTIQUES

Relacions intraespecífiques:

Associacions gregàries: grups d'individus  no necessàriament emparentats, que viuen junts durant un període més o menys llarg, amb l’objectiu d'ajudar - se mútuament. Per exemple un esbart d'ocells.

Associacions colonials: conjunts d'individus que es mantenen units i que provenen d'un mateix progenitor. Per exemple, les abelles.

Associacions socials: conjunts d'individus jerarquitzats entre si i amb distribució del treball. Els individus solen presentar diferències anatòmiques i fisiòlogiques. Per exemple, les formigues.


Associacions familiars: grups d'individus emparentats entre si, l'objectiu dels quals és la procreació i la protecció de les cries. Per exemples, els lèmurs.


Relacions interespecífiques:

Mutualisme: dos individus o més d'espècies diferents s'associen per beneficiar-se mútuament. Per exemple, ocells de diferents espècies.

Comensalisme. Un individu (comensal) s'alimenta de les restes de menjar o dels productes alliberats per un altre organisme, al qual aquesta acció li resulta indiferent. Per exemple, els escarabats que s'alimenten d'excrements de mamífers.

Inquilinisme. Un individu (inquilí) es refugia en el cos (o en alguna resta) d'un altre ésser viu, sense perjudicar-lo.

Parasitisme. Un individu (paràsit) viu a costa d'un altre (hoste), al qual perjudica, però sense causar-li la mort. Per exemple, paràsits que viuen en els arbres.


Depredació. Un individu (depredador) en mata un altre (presa) i el consumeix totalment o parcialment per alimentar-se'n. Per exemple el lleó i el lleopard.






dijous, 14 de febrer del 2013

FACTORS QUE CONDICIONEN LA VIDA EN LA SABANA


Els factors que condicionen la vida en la sabana són:
-         -  El relleu és pla
-         -  El clima és tropical sec.
-          - El sòl de la sabana és sec i sense gaire vegetació
-         -  Hi han poques basses i rius. L’aigua és dolça. Consta del cicle de l’aigua.
-         - El aire també és sec.
-        -   Les temperatures són molt elevades i hi ha variacions poc importants al llarg de l’any. Hi ha una estació seca i una humida.

EXEMPLE D'AUTOREGULACIÓ DE LA POBLACIÓ

1- Les girafes menjen fulles dels arbres.
2- El nombre de fulles dels arbres dismiueix.
3- El nombre de girafes disminueix.
4- Els arbres tornen a tenir fulles.
5- El nombre de girafes torna a crèixer i la població s'estabilitza.

dimecres, 13 de febrer del 2013

BIÒTOP I BIOCENOSI

Biòtop: Les temperatures solen ser molt altes durant el dia, però a la nit baixen. Hi ha una estació seca i una altre d'humida. Cap al final de l'estació seca és quan fa més calor. Durant l'època humida, plou des de 250 a 2.000 litres a l'any. També poden haver-hi crescudes de rius i llacs. El paissatge de la sabana és gairebé desèrtic.
Biocenosi:  La vegetació està formada principalment per plantes gramínies i alguns arbres i arbustos. Alguns arbres perden la fulla en l'estació seca i floreixen una mica abans de l'arribada de l'estació humida. La fauna está formada per animals herbívors que migren en busca de pastures fresques. Entre totes les espècies que viuen en la sabana s'estableix una cadena tròfica completa i autosotinguda.
Biòtop
Biocenosi



dilluns, 11 de febrer del 2013

HABITAT I NÍNXOL ECOLÒGIC A LA SABANA


HÀBITAT
Sabanes intertropicals
Les sabanes pròpiament dites, són biomes generalment situats en latituds intertropicals i rares vegades subtropicals. Les sabanes d'Àfrica són típiques d'una de les més humides, sent la més famosa la del Serengueti que està a Tanzània. Les sabanes dels Plans colombo-veneçolans constitueixen les típiques llençols de clima Aw (o clima de sabana).
Caracteritzades per:
Precipitació: amb una estació o període sec, això afecta les plantes i al sòl.
Sòl: escassament fèrtil, pel rentat o lixiviació de les substàncies nutrients
Temperatura: una estació temperada, seca i una altra calorosa i plujosa.
Plantes: herbes, no són freqüents les concentracions arbòries, excepte en les zones més favorables o al costat dels rius (selva de galeria).
Animals: diferents espècies de mamífers, ocells i insectes.
Clima: Les sabanes d'Àfrica són típiques de les sabanes més humides


sabanes temperades
El nom més freqüent d'aquest bioma és el de prats, que són biomes localitzats en latituds mitjanes dels cinc continents, caracteritzats per posseir un clima d'estius més humits i hiverns freds i secs:
aigua: relativament escassa;
temperatura: Una estació temperada i una calorosa (sovint amb un hivern fred);
sòl: fèrtil;
plantes: Herbes;
animals: Mamífers, ocells i insectes
Activitat humana: Bastant intensa: cultiu de cereals, etc.


NÍNXOL ECOLÒGIC
 La zebra no és remugant i tolera una pastura de baixa qualitat, amb un elevat percentatge de tiges durs. Principalment s'alimenta d'herbes i de vegades menja fulles dels arbres i matolls. En temps de sequera furga per desenterrar bulbs i arrels. Depèn molt de l'aigua i no sol allunyar-se de les basses, perquè necessita beure cada dia. Per tant podríem dir que es un consumidor de primer grau (herbívor)
La girafa sol alimentar-se de les fulles dels arbres alts , ja que gràcies a la seva altura els resulta més pràctic , també consumeix aigua de rius i llacs .Per tant , aquestes dues espècies són herbívores i per tant són consumidors de primer grau.